Friday, November 26, 2010

LAWATAN PENDIDIKAN DAN KERJAYA DI UTM SKUDAI JOHOR 21-24 NOVEMBER 2010


LAWATAN PENDIDIKAN DAN KERJAYA DI UTM SKUDAI JOHOR 21-24 NOVEMBER 2010

ASSALAMUALAIKUM buat pembaca blog ini tahniah anda adalah pengunjung bertuah hihi…x sbq nk crta nie mcm2 la asl kwn2 tnya best x p jhor ana ckap 2ngu nt ana post cta kt blog,,,so kna tlis la jgk…..yg prtma skli alhamdulilah sbb Allah plih untk ksana x sngka dpt pi pown…Allah tue maha Adil kn Dya taw hamba dya letih akhrnya Allah balas keletihan dgn dpt bercuti ke Johor jgk,,,terima kasih sbb jpn n sekolah sbb sudi hntq km…ana n widad …smua p 2 2 bji bas sbyk 21 buah skolah yg mngikuti program ni qmai qmai,,ap pown ana dgn ikhlasnya mngucapkan jazakallahukhairan jaza kepada smua yg sdi mnghntq msg dn tak brptus-ptus mndoakan yg trbaek =)


21/11/2010
Brkumpul dkat msjid sbrng jaya umi n walid lps hntq tqos blik x sngup tgok ank dya brjauhn kowt ‘jauuuh horrr’ bkn sbb 2 la sbb nk p market,,,,almaklumlah hari ahad rutin mingguan,,,,kami pown brtolak pda pkul 9.00 pg…sesi pmrksaan pljr untk mnckpi blgn last 2 ana dowk soqng,nseb bek ad yg ana knai bdk gp kwan lama,,  ad dua buah skolh xdpt mai sbb duk pnang jmbtn x bleyh lalu kn ad larian jambatan,,,nie msti xtaw kn,,aplah owg duk jauh pown taw,,,hihih jgn mqah…klw taw lg2 bwa bdk mgkuang pown xpa ishhh bkn snang nk p,,,lps2 km brhnti kt bkit mrah mkan + taklimat rngkas oleh cikgu hasan qmai jgk ckgu dkt 15 owg..hihi dpt topi free tue mqah tue…kmi mnruskn pjlann dlm pkl 3 lg2 la smpy prhntian sungai buloh,,,makn+solat,,bsaq jgk tmpt 2…msa nie Allah sja yg taw ap yg ana tngung xmaw la cta,,,,dpt la jgk chitchat dgn driver 2 dya ckap lg 5-6 jam kta smpy la ,,,ayooo lama nya,,,dh lqat dudk dh stg bdri dpa kta pa plak hahaha…akhrnya penatian ke destinasi smpy jgk  pda pkul 9 malam dkat 12 jam perjalanan try la tgok klaw bleyh 2ngu lama tue kiri knan klpa sawit msa 2 pkiq klaw driver 2 tngl kt c2 xtaw la nk g mna = melalut+takowt ….SMK DATO’MUHAMMAD YUNUS SULAIMAN mnjdi destinasi tmpt km tdoq,,dpt chat dgn warden dya..dya kta yg duk asrama x qmai ad 100 lbih ja wrden tue owg kdah smbg skan la km,, ap2 pown tq sbb sdi tmpgkn mak cik dawn makan sdp la mak cik masak hhhhih,,,tp asrama mengkuang best lg la,,,nt kta tgok gmbq kolah 2 k,,,haha,,,ltih pnya psy tdoq la jgk smpy pagi…=)’’
dh xtaw nk bt pa snap2 je la =)

22/11/2010

Seawal pagi yang hening ku dengar bunyi azan dari seorang muazin yg mbuat ku bingkas bngun utk brjmaah brsma,,ayt puitis plak hahah….alhamdulilh stlh dgq azan km pown tqon qmai 2 ke surau tq pak cik sbb sdi doa kslmtn kmi,,,lps2 km pown brsiap siap la nk check out dri skola tue dya bg tapaw pnya la byk smpy ptg mkn sdap2,,,km pown mnruskan pjlann km ke Taman Negara Johor Tanjung Piaii yang merupakan Penghujung Tanah Besar Asia x sngka dpt p ingt ckgu cta ja dlu msa f3 bljq goegrafi,,akhirnya ana mnjejk kaki jua…mgmbil msa 1 jam lbih jgk la nk smpy kt sna..km posing dh stlh smpy kt c2..best,,, spoting hbis,,, km pown dberi taklimat n mla mnjejak hutan paya baku simpan di tnjung piaii lbih kqng 40 mnit ja psing tue x jauh sgt x mcm thn lps msa f3 ana ke tmn ngra phg jungle trecking 3 jam dla htn..tmpt nie mmg best la,,,tq guided pnrgn yg mbrngsngkan lps2 km ad game best sgt psy tmpt tue n lps 2 km pown mkn tghari d c2 n mnruskn pjlanan ingtka nk p UTM dh qpnya p muzium nenas plak haa kli ni byk skill yg km bljq,,slain mlwat mzium km smua bpluang tanam+meraut+minum ais nenas+semai benih n len2 la..best gmpak siap bg bwa blik benih b26 benih trbaek nenas johor…johorkn kwasn plg byk nenas pgluar utma lg…ad bju dr benang nenas nk taw bpa ………..teka la,,,,,,,,RM3000 pergggh mhal gla….tp dpt jgk mqsa nk ambik benang tue x pcya xpcya tgok gmbq la,,,,lps2 km brtolak blik ke UTM tmpt yg km nantikan akhrnya smpy jua tmpt nie kqa dh tgh bndar la ….nk cta nie pgnapan pljr pompuandgn pljr laki15 minit pjlan btpabsarnya kampus nie best sgt ada azam bljq elok2….stlah km smpy pown dh dkt pkul 7 mlm dh…km pown check in pgnpn x sngka best la jgk kolej(asrama) tue wifi free….malam plak 8.30 mlm km pown kluar pgi ke Danga Bay tmpt materealistik nie hahah,,,km smpy tcngang jgk la,,nseb bek ad fun fair jalan pnya jalan km trfikir nk nek Family Bicycle,,best + gmpak happening gla malam tue…dh kayuh pnat2 akhrnya km bersntai kt tpi pntai + mnum air taw Nescafe panas bpa RM4 bleyh bankrupt ooo klaw duk kt cni lma kna mnum cpat 2 la klaw x sjuk nek 50 sen hahaha…km mmg x puas hati la sdgkn penang bqu rm2 ala xp xpa la skli skala jaa x bleyh blah tmpt2 sosial>>>stlh pnat dlm kul 1 pg km pown plg ke UTM dgn ltih yg tramat  trus lena x pkir ap dh “time to sleep” +D
tempat penginapan

taman negara tanjung piai Johor
sesi taklimat
sesi meredah hutan paya bakau
berada di penghujung tanah besar asia
kelebihan penghujung asia ialah dapat melihat matahari terbit disebelah selat johor dan terbenam di selat melaka
tgok tue!!!
games time
posing sakan=p

AKHIRNYA TERMAKTUB JUA NAMAKU  DI PENGHUJUNG TANAH BESAR ASIA

kenapa x pcya?
Aktiviti Di Muzium Nenas

amacam style x??
ececeh bt kja la knonya!!!
Haa Danga Bay Time (‘=

macam pemandu profesional la

haa ronda jgn x ronda
23/11/2010

Haa hrni la hari lawatan pendidikan dan kerjaya di Universiti Teknologi Malaysia …smgt km pg nie ,,,bleyh cya ka…smgt la siap kna pky bju skolah lg…kami pown mmg dh ad di UTM jadi km mmg tpt pda msa dya la…km pown pg 2 mkn kt café la qmai jgk tmpt tue mkanan bleyh thn siap mrahh lg pnang  pown xdpt pa …jgn jelez…hbis mkn km pown teruskn hasrt kami ke Perpustakaan utama UTM iaitu Perpustakaan Sultanah Zaniriah sgt cntik bqu lagi ad lima tingkat brkapasiti sbyk 300 000 buah buku yg trdpt kt c2 perghhh x lqat bca kowt…mpnyai system kwln kslmtan yg amt cngih mna xdk stiap helaian bku mmpnyai cip yg trsndri…so dya akn detect klw kta curi n akn dknakn tindakn tatatertib..ad 1 bilik nie utk vip pljr dya sndqi pown x bleyh msok km alhamdulilh bleyh msok…selepas pnrngn demi pnrngan km pown pluang smbil bwa sevenior yg dpa bg,,,,jalan tidak trhnti d c2 kami trus ke fakulti yg trcngih d UTM krna mpnyai trowong angin yg brhrga 30 juta yg stu-stnya teknologi prtma d m’sia…tgmam ana…t pap kn dya kos yg ana ambik x kna lgsng klaw bwa p bank ad la kna mgna…xpa dgq jgk…lps2 km pown hbis se hari bersama warga UTM..slps mkn tnghari km pown di arhkn mnkrkn bju Batik..ana pown nk tglak psy bju btik nie bdk gp pky dr mai lg x bca tentatif ka,,,hhhaha,, haa slps2 km pown mnrskn pjlanan km ronda 1 JB nmpklah singapore 2 km brnti solat dkat masjid negeri Sultan Abu Bakar masjid lama tp keunikan dya terbaik la…lps2 ptg km p plaza angsana plak ronda2..nk kongsi je la kan,,al-ikhsan kt JB lg mqah drpda Penang so shoping kt JB la klw Nk bli bqng skan hahha..jauh gle….dh dkt malam km pown plg trngt plak lgu ,sa tadika dulu “trbang burung trbang tinggi di awan bebas di angkasa berkawan-kawan makan dibendang ulat belalang klaw dh knyang tntu akan plg”hihihihihi……..malam tue km xdk ap2 aktvt so km pown lepak kt café bwah kolej tue pergh kdai kcik ja tp sempoi smua nk mkn pa pown ad chicken chope lemb beef smua ad la…tp yg smpoi fresh mango meletup la…kdai tue pown qmai pljr asing dtg dgn hrga yg sgt brptutn mgkin utk pljr u kowt ntah le,,jnj km hpy….last2 km pown chitchat trtdor jga…yg bestnya kt bilik tue duk k ats nmpk sktr johor wktu mlm best…
sesi penerangan PSZ


mamat nie dan posing lg>>

sekitar kwsn UTM/kampus
style jgk batik nie!!!

subhanallah ('=
24/11/2010

Hari teakhir ana dcni sdey sdey….tngl membe….km pg2 pkl 7 pg kna kluar dh bg mmstkan pjlanan km lncr…km pown brsrpn…km brtolak dari UTM dlm pkl 10 smpy di air itam johor pkl 1 ptg km pown shoping la mqah gla duit ja maw byk bear kt c2 mmg mqah tp xtaw nk bg kt spa???? bear 2 bsar owg yg tgh bca nie…bru 45 rngit bsa kt cni 300 ratus..beza x ,,,, mgkn kualiti la… pasu pown mqah…ckgu pown borong sakan la…..lps2 dh dbri msa 2 jam utk km bli blah akhrnya distinasi terakhir di johor iaitu tangkak syurga pakaian ela….byk +mqah rambang mata sgt km pown mkn kt c2 hbis ronda2 km pown pkl 4.30 km btolak plg ke penang,,,singgah d perhentian seremban,,,tapah mkn malam,,last kli taiping..alhamdulilah km selamat smpy ke destinasi masing2…haa sblom trlpa nk ucap tq kt walid sbb tlg lipat bju skola n btik cra owg lama mmg x qedot la style la…xyh duk tqok strika,,,spa nk bljq bleyh la nt kta bt kursus hihi…k  yg baik dtg d Allah yg burok tue dtg dri pmikrn Ana sndri   Wallahualam Wasalamualaikum warah matullah =D
Nukilan Karya Diari Terbuka – Muhamad Ridzuan Bin Ahmad
bukti sahih ridzuan n widad ke johor hihih

MAJLIS HARI ANUGERAH KECEMERLANGAN PELAJAR ASRAMA DAN MAJLIS AKHIR TAHUN ASRAMA 2010

MAJLIS HARI ANUGERAH KECEMERLANGAN PELAJAR ASRAMA DAN MAJLIS AKHIR TAHUN ASRAMA 2010

Alhamdulilah laa majlis ni bjlan lancer la…smua program ni diaturkan oleh peljr tngktan 3 aspura aspuri,,majlis ni mantop la mgkin pglamn prtama almaklumla x prnh duk asrama kn…hihii…malam tue bgya hbis la smua dgn tema 1001 malam…ckgu n pljr pown mlaram skan la…mnis….mlam tue byk prsmbhn la jgk trmsklh bdk form 1..besttt…dgq crta ad kmnculan ‘MAHER ZUAN’  dya ni spa klon maher zain ka..haa  mla nk pqsan la 2 haha,,,,haa malam tue nonik kwn kamar ana jgk bt psmbhn dya x hbis 2 dgn Michael Jackson dya la x hbis dlm kamar tqos dpt bt konsert ap2 pown ak doakn hg dpt kwin dgn ank dya x pown pmnat finatik Michael Jackson bqulah hmpa bhgia,,hahah,,kh dh ad dh opsssssssss,,,,,malam tue mmg best la tq 4 all,,InSyaAllah will find you way,,,mcm besa dgq ja,,,,,,

Ni haa coretan malam HAKEPA
ishh mcm knai la bdk ni =D
IM RIDZUAN bersama sheikj Syaza
IM RIDZUAN besama pengarah projek
+D

Jamuan Akhir Tahun Pengawas 2010 Hotel Seri Malaysia

Jamuan Akhir Tahun Pengawas 2010 Hotel Seri Malaysia

Haaa kli ni f4 pngwas  Maktab Rendah Sains Mengkuang-pqsan,…kna incharge program Jamuan Akhir Tahun Pengawas trmksuklah ana kna skli lg kli ni mmg kalut la sbb pngwas f4 x qmai sgt dgaan mcm2 la jgk dgn tmphn,hadiah  yang nue yg nie x sngka nk urus majlis ssh jgk mcm na nk urus majlis perkahwinan ana tgok walid relakss ja urus kahwin kakak hahha ap melalut nie…akhrnya hasil usahasama km biro pgwas stlh dbrikan tgs msing..alhamdulilah dpt bjln dgn lncr =)…..kna last mnit plak scara spontn kna bca doa dgn x prepare lgsng..siap kna dj lg utk program klaw x best jgn mqah ekk sbb xdk psdiaan tp ana gagahkan la jgk nk bt bnda2,,klaw yakin bleyh bleyh la,,hihih,,,dgq cta btui ka x..xtaw la,,,program ni d antara program yg trbaek gk la sbb mgkin environment best gk..hotel kowt,,,,jgn lpa spa yg suggest hihihi…….

Nie coretan kt Hotel Seri Malaysia Kulim
                                                                            




 

PROGRAM BIRO TATA NEGARA….PLAK

PROGRAM BIRO TATA NEGARA….PLAK

Skali lg djmput jadi urusetia tp qsnya kli ni x lah sbrat mcm perfect score tp still best tq kwan sdi skli lg dtg tp kli ni ad brpa owg yg x leyh nk join sbb ad ursn peribadi yg x bleyh nk di elakn-mcm mcm la smua nk taw—hihih—tp kli ni ad kjutan kak kita kak meera sdi mluangkan masa brsma dgn program btn kja kcaw dya la hahah sory ekkk meer,,, yg ana kta x tqok sbb dn lg kluaq p mkan kt kdai tom yam siap tgk bola lg manchester vs ??? x ingt tp mmg best smpy kul 1 jgk bqu km blik mlam terakhir km kluaq qmai2 p mkn best..pak cik 2 biro tata Negara 2 bagi macam2 kt km keropok la air la mcm2 la…mlm 2 jgk km x lpa tgs km psng banner tq meor dgn opy psg banner wlpn km x qjin snap gmbq mcm perfect score tp ad la skit….
                                                   haiii nmpk relaks ja +D

PENGALAMAN PERTAMA JADI URUSETIA PROGRAM PERFECT SCORE SPM 2010

ASSALAMUALAIKUM...

PENGALAMAN PERTAMA JADI URUSETIA

PROGRAM PERFECT SCORE SPM 2010

Alhamdulilah sbb Allah plih jadi urusetia mmg saat yg dnanti sbb slalu p kem tgok owg mcm best jgk..qsa je la,,,akhrnya sekolah plih jgk bdk f4 asrama jd urusetia tp x smua la…lelaki,, meon, syaza, meor , al-hapiq, shah , nonik ,muammar, maher zuan , perempuan plak,,widad,farah,syaza,zatul, caak, niaah, zizah, cik naad , lan ,yan,,,ala pompuan kbykan geng wild generation tue la,,, mula-mula skli exited sgt kami la yg mgurskan dari segi aturcara,,pgrusn asrma ,, dewan dan seluruh aktvt yg mlbtkan program tue,,tq di ucpkn pda pn pngtua + pn rahmah n ckgu smkm trutma ckgu yg mgjq km sory ckgu km kluaq msa ckgu,,mmg x puts tlg bg bntuan kt km klaw x km xtaw nk bt cmna hasil tnjuk ajr jga km bjya mguruskan…haa dh nk mla dh program tue mad duan jom la cpt –meon…hahah nk tglak plak siap ugut lagi si meon tue owg len dh btngkus lmus kt dewan ak xmaw ikt program nie la…sory meon ak lwak jaaa,,,haaa x lupa jgk bdk asrma syukran jazilan sbb tlg brsihkan kwasn asrama ana n f4 aspura dh tlg susunkan jdual utk dpa besihkan tiptop laaa
-Haa nie msa duk tlg atur kt dpa jdual tgsn dorm msing-msing-



Msa nie tq f3 tlg incharge sbb km ad meeting>>>>>> (shri  sblom)



Lps tue  program pown bjln lancr la kami sambil ad teknik mnjwab kami pown join la dgq skli bgus2-pqsaan,,nonik n shah dpa incharge pa system,,,tq aiman n shayuti sngup mai tlg pa system n usyar kami hahah,,, alhamdulilah 30/10/10 mnjlma jua dlm ksbukan shri sblom pnutpn program tue dpt la jgak mnymbut hari ulangtahun di sekolah syukran jazilah x trhnga jpda ustaz khairul anuar dan cikgu farawahida yg bg kek dan buku ciri2 pelajar cemerlang x sngka mlam tue cikgu n ustaz mai hntaq n syaza liyana tq sbb sdi post kt blog hg ana ucpkn kpda smua yg wish sma ada sms mms fb n len2 la syukran tq,nandre,toche,  skli lg la….
 


 hari demi hari dh smpy pnutup jgk program tue km ad skli lg meeting final touch utk program waris brsma pljr ad skit mtvsi…km pown smbut ttmu la..akhr skli jmuan..kami tlg cedok bak kta bdak takraw ‘ ad owg cedok’.. haha +D last kli km posing memosing la skan2




Msa tue kt 2 mngu x blik akhrnya nsib bek dtg jga mai dgn bwa maknan sdap tq walid n umi rndu rndu rndu….
Kja prfect score km x trhnti cm2 sja kna bt dokumentasi plak tngok feedback program ad la qsa cdih skit,,,xmaw la cita ,,,yg pnting kami puas dpt tlg owg,,,kami harap la thn dpn ad la owg tlg kami tapi ana yakin kepada jnj tuhan “bertolong-tolonglah kamu ke jalan taqwa dan jgn kamu tolong menolong ke jalan ke mungkaran” InsyaAllah  Waallahualam>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Thursday, November 25, 2010

jadilah manusia at-taibin

KERANA BULU MATA MASUK KE SYURGA


Diceritakan di hari pembalasan kelak, ada seorang hamba Allah sedang diadili. Dia dituduh bersalah kerana mensia-siakan hidupnya di dunia utk berbuat maksiat. Namun begitu dia berkeras membantah,

“Tidak demi langit dan bumi,sungguh tidak benar. saya tak pernah malakukan perkara itu…”

“Tetapi saksi-saksi mengatakan engkau betul² telah menjerumuskan dirimu sendiri ke dalam dosa”

Orang itu menoleh ke kiri dan ke kanan, lalu merenung segenap penjuru ruang yg ada. Kemudian dia pun menyanggah, “mana saksi2 yg engkau maksudkan? disini tiada sesiapa melainkan aku dan suaramu sahaja.”

Jawab malaikat, “Inilah saksi-saksimu…”

Tiba-tiba mata berbicara,“Saya yang memandang,”

disusuli dengan telinga,“Saya yang mendengar perkara itu”

Hidung pun tidak ketinggalan,“Saya yang mencium”

Bibir pun mengaku dengan slumbernye,“Saya yang merayu”

Lidah menambah dengan berani,“Saya yang menjilat dan menghisap”

Tangan tanpa malu meneruskan,“Saya yang meraba dan meramas”

Kaki pula menyusul,“Saya yang berjalan dan berlari semasa itu”

“Nah kalau dibiarkan kesemua anggota tubuhmu akan memberikan kesaksian tentang perbuatan aibmu,” ujar malaikat. Orang tersebut x dapat membuka sanggahnya lagi. Ia berputus asa dan amat berduka kerana sebentar lagi ia akan dihumban ke dalam neraka jahannam.. Padahal ia amat berharap agar segala perbuatan jahatnya dapat diselindungi. Tatkala dia sedang dilanda kesedihan, tiba-tiba terdengar satu suara yg amat lembut dari sehelai bulu mata berbunyi, ” Saya pun ingin mengangkat sumpah untuk menjadi saksi dalam perkara ini.”

Malaikat menjawab dengan tenang,“Silakan wahai bulu mata”

“Terus terang sahaja, menjelang ajalnya pada satu malam yang hening, aku pernah dibasahi dengan juraian air mata penyesalan mengenangkan segala perbuatan keji yang telah dilakukan. Bukankah rasulnya telah berjanji, apabila ada seora ng hamba yang ingin bertaubat, walaupun sehelai bulu mata sahaja yg dibasahi dengan air mata, demikian itu diharamkan dirinya dari ancaman api neraka? Maka, saya sehelai bulu mata, berani tampil sebagai saksi bahawa dia telah bertaubat sampai membasahi saya dengan air mata penyesalan.”

Dengan kesaksian bulu mata itu, orang tersebut dibebaskan dari neraka dan segera dihantar ke syurga:

“Lihatlah hamba Allah ini masuk syurga kerana pertolongan bulu mata..”

Tuesday, November 16, 2010

KISAH HABIL QABIL JADI PENGORBANAN TAULADAN BUAT UMAT ISLAM SEMUA



abil dan Habil, keduanya adalah putra Adam as. Al-Qur'an mengisahkan keduanya agar menjadi i'tibar dan hikmah orang-orang mu'min.
Qabil adalah seorang yang bermental buruk, selalu melakukan keburukan, dosa, tamak dan menentang kebenaran. Habil adalah saudaranya, seorang yang saleh, taqwa dan selalu berbuat kebenaran. Di antara keduanya sering timbul perselisihan. Habil selalu 
mempertahankan kebenaran, sedang Qabil selalu menentangnya. Perselisihan antara keduanya sering terjadi hingga akhirnya sampai ke suatu titik kritis, yakni peristiwa pembunuhan yang dilakukan oleh 
Qabil terhadap adiknya, Habil. Di antara sebab perselisihan mereka ada dua pendapat:
Pertama, Habil adalah seorang peternak yang mempunyai ternak kambing, sedangkan Qabil adalah seorang petani yang memiliki tanaman pertanian. Masing-masing melakukan kurban dengan mengeluarkan harta yang dimiliki mereka masing-masing. Habil memilih seekor domba yang paling baik untuk dijadikan kurban, sedangkan Qabil memilih gandum yang terburuk dari hasil pertaniannya untuk berkurban. Kemudian keduanya menyerahkan harta kurban masing-masing kepada Allah. Tiba-tiba turunlah api dari langit yang membakar kurban Habil dan membiarkan kurban Qabil. Setelah Qabil mengetahui Allah menerima kurban saudaranya dan tidak menerima harta kurbannya, timbullah rasa dengki yang kemudian membunuh adik kandungnya itu.
Kedua, dikisahkan bahwa Nabi Adam as mempunyai anak yang masing-masing dilahirkan oleh istrinya kembar dua, terdiri dari laki-laki dan perempuan. Yang pertama, Qabil dengan saudari kembarnya perempuan, yang kedua Habil dengan saudari kembarnya. Adam ingin menjodohkan masing-masing anaknya secara bersilang. Qabil dengan saudari kembar Habil, dan Habil dengan saudari kembar Qabil. Kebetulan, saudari kembar Qabil adalah wanita cantik sehingga ketika Adam akan mengawinkannya dengan Habil, Qabil menolak dan menantang ayahnya dan berkata, `Saya lebih berhak memperistri saudari kembarku, sedangkan Habil lebih berhak memperistri saudari kembarnya. Bukanlah hal yang bersilang ini tidak lain hanyalah pendapatmu belaka!" Kemudian Adam memerintahkan kedua anak laki-lakinya melakukan kurban. Barang siapa yang kurbannya diterima akan dijodohkan dengan anak yang cantik (saudari kembar Qabil) itu. Ternyata, yang diterima Allah adalah qurban Habil. Turunlah api dari langit menyambar dan menelan kurban Habil, dan akhirnya timbullah rasa dengki terhadap adiknya, yang kemudian terjadi pembunuhan.
"Ceritakanlah kepada mereka kisah kedua putra Adam (Habil dan Qabil) menurut yang sebenarnya, ketika keduanya mempersembahkan kurban, maka diterima dari salah seorang dari mereka berdua (Habil) dan tidak diterima dari yang lain (Qabil). Ia berkata (Qabil), `Aku pasti membunuhmu.' Berkata Habil, `Sesungguhnya Allah hanya menerima (kurban) dari orang-orang yang bertakwa. Sungguh kalau kamu menggerakkan tanganmu kepadaku untuk membunuhku, aku sekali-kali tidak akan menggerakkan tanganku kepadamu untuk membunuhmu, aku takut kepada Allah, Tuhan seru sekalian alam. Sesungguhnya aku ingin agar kamu kembali (membawa) dosa (membunuh)ku dan dosamu sendiri, maka kamu akan menjadi penghuni neraka, dan demikian itulah pembalasan bagi orang-orang zhalim.' Maka hawa nafsu Qabil menjadikannya menganggap mudah membunuh saudaranya, sebab itu dibunuhnyalah. Maka jadilah ia seorang di antara orang-orang yang merugi." (Qs. al-Maidah : 27-30)
Perkataan takwa yang diucapkan Habil ketika berdialog dengan Qabil, sebenarnya sangat tepat untuk mengingatkan dirinya atau Qabil yang ingin melakukan kejahatan itu. Namun, Qabil bukanlah ahli takwa. Karenanya, Allah tidak menerima kurbannya karena kedengkian yang meliputi hatinya memuncak dan menimbulkan suatu keinginan keras untuk membunuh adiknya.
Kemudian kita berdalih kepada firman Allah yang mengisahkan ucapan saudara teraniaya (Habil) ketika mengatakan, `Sesungguhnya kalau kamu menggerakkan tanganmu kepadaku untuk membunuhku, aku sekali-kali tidak akan menggerakkan tanganku untuk membunuhmu. Sesungguhnya aku takut kepada Allah Tuhan seru sekalian alam.'
Dari sini kita tahu kemuliaan mentalitas Habil yang penuh takwa dan kebaikan. Mental Habil untuk menolak untuk membalas kejahatan yang akan dilakukan kepadanya, karena pembunuhan benar-benar tidak cocok dengan sifat mentalnya. Ia benar-benar takut kepada Allah Rabbu'l-Alamin. Barang siapa takut kepada Allah tidak akan berbuat zhalim terhadap seseorang. Rasa takut kepada Allah merupakan benteng yang kuat untuk mencegah perbuatan salah dan dosa di dunia ini. Karenanya, jika para pendidik dan penegak kebenaran mengerti tentang fungsi takwa ini, tentu mereka akan beramal dan takut bermaksiat kepada Allah, dan akan tercapailah masyarakat yang kokoh, kuat dan penuh kedamaian.
Tetapi, Qabil yang dapat dikuasai oleh cengkeraman kemaksiatan, rapuhlah perrtahanan dirinya terhadap gelora nafsu jahatnya. "Maka hawa nafsu Qabil menjadikannya menganggap mudah membunuh saudaranya, sebab itu dibunuhnyalah, maka jadilah ia seorang di antara orang-orang yang rugi." (Qs.5:30)
Pertentangan sengit itu, hakekatnya tidak terjadi pada diri Qabil dan Habil. Tetapi pertentangan sengit yang sebenarnya terjadi antara Qabil dan hawa nafsunya, atau antara Qabil dengan kemauan jahatnya. Dalam keadaan demikian, mestinya Qabil harus bertahan mengekang keliaran nafsunya untuk meloloskan diri dari cengkeraman nafsu jahat itu. Namun, Qabil itu lemah dalam menghadapi kelemahan dirinya dan keliaran nafsunya, sehingga ia dapat dijerumuskan nafsu jahatnya untuk membunuh saudaranya. Demikian itulah jenis dengki yang amat ganas. Hasad, adalah perbuatan dosa kepada Allah yang pertama terjadi di langit dan bumi. Di langit, perbuatan hasad dilakukan oleh Qabil terhadap Habil.
Pelajaran dari Burung Gagak
Setelah Qabil membunuh saudaranya ia mendiamkan begitu saja mayat adiknya karena tidak mengerti apa yang harus dilakukan. Kemudian Allah mengutus dua ekor burung gagak, keduanya berkelahi hingga akhirnya terbunuhlah salah satu di antaranya. Gagak yang masih hidup kemudian melobangi tanah dengan paruh dan kakinya. Setelah selesai, dilemparkannya gagak yang sudah mati itu ke dalam lobang dan ditimbun dengan tanah. Ketika Qabil melihat gagak mengubur seekor gagak yang dibunuhnya, tersentuhlah hatinya. Ia tidak merasa lega hatinya kalau dirinya kalah dengan seekor gagak dalam masalah kebaikan. Maka, dikuburkanlah saudaranya ke dalam tanah kemudian ia menyesali perbuatannya seraya berkata, `Kenapa diriku ini hanya memiliki lebih sedikit penghormatan kepada yang lain dibandingkan dengan seekor gagak.'
Inilah maksud dari firman Allah tersebut berikut ini, "Kemudian Allah menyuruh seekor burung gagak menggali-gali di bumi untuk memperlihatkan kepadanya (Qabil) bagaimana dia seharusnya menguburkan mayat saudaranya. Berkata Qabil, `Aduhai celaka aku, mengapa aku tidak mampu berbuat seperti burung gagak ini, lalu aku dapat menguburkan mayat saudaraku ini?' Karena itu jadilah ia seorang di antara orang-orang yang menyesal." (Qs. al-Maidah : 31)
 KHAS BUAT NUR LIYANA MANAFF

pengorbanan PeNgoRbAnaN

...Selamat Hari Raya Aidiladha...

Hari Raya Aidiladha (bahasa Arab: عيد الأضحى 'Eid Ul-Adha) atau Hari Raya Haji merupakan perayaan yang dirayakan di seluruh dunia. Ia adalah perayaan terbesar di dalam Islam selain Aidilfitri yang disambut pada setiap 1 Syawal.

Aidiladha disambut pada hari ke 10, 11, 12 dan 13 Zulhijjah setiap tahun. Bermula dengan Takbir Aidiladha pada malam 10 Zulhijjah, diikuti dengan solat sunat Aidiladha serta khutbah Aidiladha di pagi 10 Zulhijjah, sambutan diikuti dengan ibadah korban yang boleh dilakukan samada pada 10 atau 11 atau 12 atau siang 13 Zulhijjah.

Aidiladha adalah perayaan yang istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan ke-sabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t. Selain itu, salah satu keistimewaan Aidiladha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijah.

Dari segi bahasa, korban bermaksud dekat, manakala dari segi istilah ia bermaksud menjalankan perintah agama atau taat kepada perintah Allah kerana ingin mendekatkan diri kepada-Nya. Hari Raya Korban jatuh pada hari kesepuluh pada bulan Zulhijjah, bulan terakhir pada kalender Hijrah Islam. 10 Zulhijjah merupakan tarikh penting dalam sejarah Islam di mana Nabi Adam dan isterinya Hawa dikeluarkan dari syurga dan diturunkan ke bumi sebelum berjumpa di padang Arafah, di luar bandar Mekah.

Pada hari raya, orang Islam disunatkan mengenakan pakaian yang paling cantik, paling bersih, dan juga mengenakan wangi-wangian. Pada pagi hari raya korban, umat Islam akan mengerjakan sembahyang sunat Hari Raya sebanyak 2 rakaat akan diadakan pada sebelah pagi, biasanya agak awal sedikit Hari Raya Aidil Fitri.

Selain itu, salah satu keistimewaan Aidiladha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijah. Selepas bersembahyang, upacara korban akan dimulakan. Lembu, kambing, dan biri-biri yang dikorbankan akan disembelih secara beramai-ramai di kawasan masjid sebelum dibahagi-bahagikan kepada orang ramai terutamanya kepada golongan fakir miskin.

Hari Raya Aidiladha disambut ketika umat Islam membuat penziarahan ke Mekah, mengunjung Kaabah dan melakukan korban sembelihan. Al-Quran tidak menyatakan, tetapi umat Islam memegang bahawa perayaan korban ini memperingati kesanggupan Nabi Ibrahim untuk menyerahkan anaknya sebagai korban kepada Tuhan.

Selepas sembahyang, sekali lagi umat Islam akan berbondong-bondong melawati perkuburan orang yang disayangi. Semua orang akan memakai pakaian baru dan selepas itu yang muda akan memohon kemaafan daripada yang tua. Selepas itu semua orang akan menjamah pelbagai juadah yang disediakan sebelum ziarah dan menziarahi sesama mereka.

Friday, November 12, 2010

10 kelebihan coca-cola

"Setiap hari selasa ngan rabu aku mesti minum air coke nie lepas training rugbi. Memang sedap air nie. Sedap giler! korunk pun mesti ade yg suke air nie. Sama ada korunk tau atau x, sebenarnya air coke nie ade 10 'kebaikan' yg x disangka-sangka. Aku dpt bende nie dari emel yg member aku bagi. Ape lagi!!

" Fakta seperti yang tersenarai dibawah adalah kajian santifik yang dibuat oleh ahli sains kesihatan/sosial di USA dan Britain serta laporan dari seluruh dunia mengenai minuman ringan Coke : Coca Cola.

Di dalam kebanyakan negeri di US , kereta peronda lebuhraya akan dimuatkan 2 gallon Coke untuk menghilangkan kesan darah di jalanraya apabila berlaku kemalangan. Cam pasukan SMART dan bomba kita tu, Harzadous Team. Cuba tanya Plus Ronda atau Polis Lebuhraya, adakah mereka guna? Anda di rumah diharap dapat mencuba kajian ini :

1. Masukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi Coke, ia akan hancur atau hilang sama sekali dalam masa 2 hari. Elok untuk yang berniaga sup tulang!

2. Untuk mencuci tandas : Masukkan setin air Coke dalam tandas dan biarkan selama 1 jam dan kemudian 'flush'. Kesan kotoran/hampas akan hilang dari tindakan 'citric asid' yang berada dalam Coke. Satu bahan gantian untuk mencuci kalau sabun dah habis! Rasa-rasa buat sabun badan boleh tak?

3. Untuk menghilangkan kesan karat dari bumper kereta jenis chrome : Lap bumper dengan aluminium foil yang dicelup dengan Coke. Kesannya karat hilang!

4. Untuk menghilangkan kesan 'corrosion' atau hakisan pada skru/nat bateri kereta : Tuang saja setin Coke pasti kesan hakisan hilang serta merta.

5. Untuk melonggarkan skru yang berkarat dan ketat : Sekali lagi tuang setin Coke, skru tersebut pasti longgar dan boleh dibuka.

6. Untuk menghilangkan kesan minyak/lekit dari pakaian : Tambahkan setin Coke dalam mesin basuh bersama sabun pencuci dan basuh macam biasa. Kesan minyak tu pasti hilang. Kemudian bolehlah minum air basuhan tadi berperisa coke.

7. Cermin kereta anda berdebu/kotor/ melekit ? Celup tuala dengan Coke dan lap.Pasti bersih. Tak payah guna tin sembur cuci cermin cam jual di Yawata tu kerana ianya amat mahal!

8. Bahan aktif Coke adalah phosphoric asid. Ia mempunyai pH 2.8. Ia boleh meleburkan sebatang paku dalam masa 4 hari. Kilang Perwaja/besi mesti suka ni!
Asid tersebut juga menghakis kekuatan tulang belakang dan tulang lain dalam badan yang merupakan punca utama kearah penyakit osteoporosis.
Sila lihat lori yang membawa air sirap Coke dalam lori tangki,[ bukan lori yang bawa Coke siap dalam botol/tin] pasti dilengkapi dengan tanda amaran "Bahan Kimia Bahaya" atau"Bahan Penghakis : bahaya". Lori tangki itu juga diselaputi bahan penghakis hakisan untuk mengelak lori tu dihakis. . Tolong jangan letak/parking kereta berhampiran lori tangki yang ada tanda amaran tu, silap-silap tengah bawak kereta, putus 2 sebab hakisan/karat.


9. Para pengedar minuman Coke telah menggunakannya untuk mencuci bahagian enjin lori/trak mereka sejak 20 tahun. Wahh...mesti buat overhaul ni!

10. Kandungan gulanya 18 sudu cawan teh satu tin Coke. Cuba try bancuh kopi/teh dengan 18 sudu gula tu kat rumah dan minum mesti termuntah

Kenapa Orang Yahudi Tak Minum Coke dan Pepsi

Disampaikan oleh seorang sahabat.....Assalamualaikum kengkawan... last weekend, ada ustazah usrah kami beritahu... masa dia belajar kat. mesir dulu, dia punya lecturer ada cerita... dulu ada sorang mamat yahudi ni datang egypt to study the muslims' lifestyle kat sana setelah serangan secara fizikal ke atas umat Islam tak berjaya. dianak carik jalan untuk serang cara lain. tapi Alhamdulillah, dia telah diberi hidayah semasa dia dok study umat Islam kat mesir tu. dia beritahu lecturer ustazah ni, one of the things the jews do untuk hapuskan keturunan umat Islam is to produce coca cola & pepsi yang di  dalamnya ada chemical to retard the reproduction organs for both men &  women. menurut mamat tu, kat israel tak ada jual coke & pepsi sbb diorg tahu apa kandungan kat dalamnya and since jew is agama  keturunan, diorg tak nak le mandul! kalau korang pernah terima  forwarded email pasal bertapa  
cidicnya coke tu sampai boleh dissolve tulang & gigi (calcium containing compounds) and boleh buat cuci
toilet! and for ladies, kalau minum coke boleh cause menstruation if you're a wee bit late. so kalau minum banyak & atthat time baru lekat  zuriat, ada chances keguguran le, kan ? Therefore, untuk kemakmuran umat Islam & untuk kesihatan & untuk tak support jewish companies,

Masih tidak pasti kesahihan artikel ini, namun jika ia benar bayangkan apabila ia masuk kedalam perut kita, bertambah sihatkah kita.. jika tidak benar pun lebih baik menjauhi, bukan kerana kesihatan sahaja malah untuk agama kita..